Woensdag 22 mei - Heel interessante lezing 'De verbeelde werkelijkheid' over h...

Woensdag 22 mei - Heel interessante lezing 'De verbeelde werkelijkheid' over het bizarre leven in Noord-Korea, door drs. Marc Roth. NATUURHUS ALMELO. Senatoren ook uitgenodigd. Vooraf Noord-Koreaans buffet

kim-jung-un

In de lezing De verbeelde werkelijkheid neemt drs. Marc Roth je mee naar het ‘meest gesloten’ land ter wereld naar Noord-Korea, een land waarvan je een groot gedeelte nog altijd niet bekijken mag.

 

De plekken, plaatsen en dingen die je te zien krijgt maken het land trots, maar dat wil niet zeggen dat je in een oneindig durend toneelstuk terechtkomt. Je mag weliswaar niet alleen de straat op en wordt altijd begeleid door twee gidsen en een chauffeur, maar zeker als je alleen of met een kleine groep bent zijn er soms echt wel mogelijkheden om ‘buiten de gebaande paden’ te gaan.

 

Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea en opvallend uithangbord van het land, transformeert zich de laatste jaren tot een Socialistische sprookjesstad in een bijna surrealistisch decor. Is dit verbeelde werkelijkheid waarmee wordt getracht om een ideale samenleving te tonen?

Dit zie je ook op het gebied van kunst, waar Socialistisch Realisme de enige toegestane stroming is. Kunst moet namelijk duidelijk zijn voor iedereen en kunstenaars zijn altijd schatplichtig aan het regime.

 

Bij een bezoek aan Noord-Korea dringt dus voortdurend de vraag op: wat is waar en wat is de waarheid? En is de werkelijkheid die we daar te zien krijgen überhaupt wel waar? En wordt ons beeld van Noord-Korea niet gekleurd door onze ‘Westerse bril’?

 

In deze lezing geeft Marc een inkijkje in de ‘meest gesloten’ samenleving ter wereld en ontdek je dat Noord-Korea meer is dan alleen maar verbeelde werkelijkheid.

 

De lezing wordt verrijkt met afbeeldingen, (korte) clips en ander beeldmateriaal dat nog maar weinig mensen gezien hebben en natuurlijk de eigen ervaringen van Marc als bezoeker van Noord-Korea. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel deze post