Kiwanis Club Almelo schenkt wederom Kiwanispoppen aan afdeling kindergeneeskun...

Kiwanis Club Almelo schenkt wederom Kiwanispoppen aan afdeling kindergeneeskunde Ziekenhuis Groep Twente

De poppen worden vervaardigd bij Siza Arnhem in 'Het Dorp' van Mies Bouwman

Vandaag werden, evenals in 2019, 100 Kiwanis poppen + toebehoren overhandigd aan drs. Renske Rijlaarsdam (Kinderarts) en Ellen IJland (Medisch Pedagogisch Zorgverlener) Namens Kiwanis Club Almelo waren Frank Schoonebeek en Peter Grob aanwezig. De schenking werd weer zeer op prijs gesteld.

De Kiwanispop is een pop van ongeveer 35 cm groot in de vorm van een gestileerd kinderfiguur, gemaakt uit katoen gevuld met polyester. De poppen worden geschonken aan ziekenhuizen waar kinderen. o.a. voor operaties maar ook onderzoeken worden opgenomen.

Pop geeft kinderen goed beeld van behandeling
De Kiwanis poppen worden door de ziekenhuisstaf aan de kinderen gegeven tijdens de voorbereiding op de behandeling die deze kinderen moeten ondergaan. De pop wordt gebruikt om een kind uit te leggen wat er met hem/haar gaat gebeuren. De behandeling kan via de pop gemakkelijker uitgelegd worden. 

/imagecache/lg/uploads/2023/02/p2160013-1.JPG

Op de foto: midden, zittend, mevrouw Rijlaarsdam en midden zittend met pop, mevrouw IJland. Ook vier collega's van de afdeling Kindergeneeskunde woonden de overhandiging bij. Rechts op de foto Frank Schoonebeek en Peter Grob (fundspending)

De pop kan de kinderen vertrouwen geven.
De hele behandeling kan door de behandelende arts of de medische pedagoog van het ziekenhuis op de blanco pop worden getekend met een (voor gebruik door kinderen toegelaten) stift of potlood. Dat kan iets van de angst wegnemen die bij een kind heerst voor een operatie of andere vorm van behandeling. Daardoor is de kans groter dat een kind de situatie waar het in zit gemakkelijker kan accepteren. Daarnaast zijn de kinderen vrij hun eigen pop vorm qua kleur en tekening te geven. Dit biedt ook mooie en veilige openingen voor een gesprek.

Het kind en zijn/haar verhaal, ook buiten het ziekenhuis. 
Onze ervaring is dat de pop het kind ondersteunt in zijn/haar verhalen naar de buitenwereld, ook na de ziekenhuisperiode. Thuis, op school of bij vriendjes.  Door de pop als metafoor te gebruiken, vertellen de kinderen makkelijker hun verhaal. Of dit nu leuke, stoere of juist enge verhalen zijn. 

Kent u onze lieve helden van Siza al, uit Arnhem?
Van het Dorp van Mies Bouwman. Zij maken iedere week minstens vijftig Kiwanis poppen. Een heel precies werkje dat met veel liefde wordt gedaan. Hartverwarmend! Samen maken we de wereld voor kinderen een beetje mooier en beter.

/imagecache/lg/uploads/2023/02/p2160009-1.JPG

Renske Rijlaarsdam (Kinderarts), Peter Grob en . . . . . voor slechts 3 minuten 'dokter Frank' Schoonebeek. Haha, die witte jas staat 'm goed :-)

Nagekomen bericht:
Goedenavond,
Wij zijn er heel blij mee, kinderen vinden het vaak heel bijzonder dat ze mogen tekenen op de pop. Ouders zijn geraakt door het gebaar vanuit Kiwanis.
Met vriendelijke groet,

Ellen IJland
Medisch Pedagogisch Zorgverlener
Kinderafdeling Almelo

/imagecache/original/uploads/2023/02/zgt.png

Deel deze post